Geti atau Turi adalah sayur tradisional yang kurang diminati lagi dan semakin dilupakan. Pucuk atau daun mudanya kadang-kadang dijual di pasar malam atau di pekan sehari. Masyarakat desa gemar memakan sayur ini dan biasanya dimasak lemak atau masak manis.
Masak lemak pucuk Geti antara menu kegemaran aku.. |
Masyarakat desa juga menganggap pucuk geti sebagai laksatif. Jus dan bunganya dikatakan boleh mengurangkan inflamasi dan gatal hidung serta mengubati batuk. Air rebusan akar dikatakan dapat mengurangkan batuk dan mengeluarkan kahak.
Pokok Geti (Turi) mudah dibiakkan dengan cara keratan batangnya. Keratan boleh ditanam terus ke tanah. Ia amat mudah hidupnya dan tidak memerlukan jagaan yang rapi. Di kampung, pokok ini ditanam sekitar rumah sebagai tanaman parak (dapur). Pokok ini juga mula ditanam sebagai tanaman hiasan dan bunganya yang berwarna putih dan merah sangat menarik
No comments:
Post a Comment